Evenementen organiseren? Het kan in Dronten!

Dronten is één van de drie beste evenementensteden in Nederland in de categorie tot 100.000 inwoners. Dat mooie nieuws werd maandag 3 april bekend gemaakt bij de Nationale Evenementenprijzen 2022. Het is hét bewijs dat er in Dronten veel energie wordt gestoken in een bloeiende evenementensector. “Samen zorgen we dat er veel kan in Dronten.”
Jesse van Oostrum, Coördinator APV & Bijzondere Wetten bij gemeente Dronten: “We kijken in Dronten liever naar wat er wél kan in plaats van wat niet. We werken nauw samen met veiligheidsdiensten en organisatoren en doen er als gemeente alles aan om het organiseren van een fijn en veilig evenement zo makkelijk mogelijk te maken.”

De gemeente werkt dan ook nauw samen met de organisatoren en werkt zelfs actief mee aan innovaties in de evenementenbranche. Jesse: “Jaarlijks voeren we bij grote evenementen een aantal pilots uit om nieuwe ideeën te toetsen, die de sector kunnen helpen hun werk effectiever en fijner uit te voeren. Daarnaast organiseren we kennissessies samen met MOJO Concerts en Q-Dance, waarbij we kijken naar nieuwe ontwikkelingen als duurzaamheid en de energietransitie. Hoe ga je om met wegwerpplastic, hoe hou je accu’s voor elektrische opslag brandveilig?”

Naast de grote organisatoren profiteren ook de kleinere partijen van deze inzichten en innovaties. Jesse: “We willen de sector breed ondersteunen. De grote meerdaagse festivals als Lowlands en Defqon.1 vormen voor Dronten een prachtig, internationaal uithangbord. Maar ook kleinere evenementen als de Meerpaaldagen, Polderfest en het Wijland Festival zijn weer op hun eigen manier kenmerkend en belangrijk voor onze gemeente.”

Gestroomlijnd proces

De opgedane kennis helpt de gemeente ook om de eigen dienstverlening verder te verbeteren. Jesse: “Op de gemeentewebsite hebben we een speciale pagina met nuttige informatie ingericht voor het organiseren van evenementen.” Mede dankzij deze inspanningen kan de gemeente het vergunningentraject gestroomlijnd laten verlopen, vertelt Jesse: “Negentig procent van de vergunningen geven we minimaal zes weken voor evenement af. Daarbij gaat het wat mij betreft niet primair om de vergunning op zich, het proces is belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat ons team een substantiële bijdrage levert aan veiligere evenementen.”